Mitä ainesosia shampoon tai voiteen EI PITÄISI SISÄLTÄÄ

Mitä ainesosia shampoon tai voiteen EI PITÄISI SISÄLTÄÄ

Kaikki, mitä laitamme vartaloomme tai hiuksiimme, imeytyy ihon kautta elimistöön. Tämä koskee voiteita, deodorantteja ja erilaisia hiustenhoitotuotteita. Tämä on myös yksi tärkeimmistä syistä, miksi meidän pitäisi suhtautua kriittisesti käyttämiemme tuotteiden ainesosaluetteloon, koska haitallisten ainesosien määrä vain kasvaa ajan myötä. Parabeenit, silikonit, synteettiset hajusteet, sulfaatit, mineraaliöljyt ja deodoranttien alumiinit ovat nykyään yleisempiä kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa. Mutta mikä tekee niistä haitallisia ja miksi niitä tulisi välttää?

1.PARABEENIT

Parabeenit ovat edullisia ja tehokkaita säilöntäaineita, joita löytyy useimmista kosmetiikka- ja vartalonhoitotuotteista. Niitä lisätään tuotteisiin pääasiassa tuotteiden säilyvyyden pidentämiseksi. Yleisimpiä parabeeneja ovat butyyliparabeeni ja metyyli-p-hydroksibentsoaatti. Valitettavasti nämä ainesosat voivat aiheuttaa erilaisia terveysongelmia, mukaan lukien ihoärsytystä sekä lisääntymis- ja hermostosairauksia. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että parabeenien ja rintasyövän välillä on yhteys.

Valitettavasti voiteita ei voida valmistaa ilman emulgointi- ja säilöntäaineita, mutta Nurmella olemme päättäneet, että kaikkien tarvittavien lisäaineiden on oltava luonnollisia ja Ecocertin hyväksymiä. Nykyään on olemassa useita ekosertifioituja säilöntä-, emulgointi- ja stabilointiaineita, jotka ovat peräisin kasveista. Niistä voidaan valmistaa laadukas voide, joka kestää pitkään, on vakaa ja säilyttää arvonsa.

silikoonid2. SYNTEETTISET HAJUSTEET

Synteettisiä hajusteita pidetään kaikkein allergeenisimpana ainesosana kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa. Ftalaatteja ja synteettisiä kemikaaleja käytetään yleisesti hajujen stabilointiaineina, jotka voivat vaikuttaa keskushermostoon ja aiheuttaa hyperaktiivisuutta, ärtyneisyyttä ja masentuneisuutta. Siksi synteettisiä hajusteita tulisi välttää mahdollisimman paljon. Vaihtoehtoisesti voit käyttää esimerkiksi eteerisillä öljyillä hajustettuja tuotteita, jotka eivät vahingoita terveyttä ja joilla on lisäksi hyvä tuoksu sekä parantavat ominaisuudet. KAIKKI Nurme-tuotteet saavat tuoksunsa 100 % luonnollisista eteerisistä öljyistä.

3. ALUMIINI

Alumiini on raskasmetalli, jota on erittäin vaikea poistaa kehosta. Alumiinia löytyy laajalti antiperspiranttien ainesosaluetteloista. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että alumiiniyhdisteet auttavat tukkimaan hikirauhasia, mikä estää liiallista hikoilua ja epämiellyttävän hienhajun muodostumista. Alumiiniyhdisteiden pitkäaikainen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa syöpää, kuten useat tutkimukset ovat osoittaneet. Lisäksi alumiinilla on ollut yhteys hermostohäiriöihin ja Alzheimerin tautiin.

Koska useat ihmiset etsivät vaihtoehtoista alumiinitonta deodoranttia, vuoden 2019 lopussa Nurme kehitti 100 % luonnolliset ja alumiinittomat deodorantit. Nykyään ne ovat Nurmen myydyimpiä tuotteita, jotka ovat myös saaneet suosiota kauneuspalkinnoissa.

4. SULFAATIT

sulfaadidSulfaatit saavat pesuaineen vaahtoamaan tullessaan kosketuksiin veden kanssa. Tuotteiden ainesosaluettelossa sulfaattia saatetaan ilmaista seuraavilla nimillä: Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfoacetate (SLES), Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate (ALES) ja Sodium Coco-Sulfate (SCS). Sulfaatit voivat olla joko synteettisiä tai luonnollisia. Niitä on shampoissa, pesuaineissa, suihkugeeleissä, saippuoissa ja hammastahnoissa. Luonnolliset sulfaatit (Sodium Laureth Sulfoacetate (SLES) ja Sodium Coco-Sulfate (SCS)) ovat turvallisia eivätkä ärsytä ihoa. Siksi SLES ja SCS ovat sallittuja myös luonnonkosmetiikassa. Sulfaatit ovat tehokkaita rasvanpoistoaineita, mutta useimmat synteettiset sulfaatit poistavat rasvan lisäksi myös ihon luonnollista suojakerrosta, mikä aiheuttaa ihon ja limakalvojen ärsytystä. Siksi shampoihin on kiinnitettävä erityistä huomiota, koska niiden sulfaattipitoisuus voi olla jopa 40 %, mikä on erittäin korkea prosenttimäärä, sillä jopa 0,5 %:n SLS-pitoisuus voi aiheuttaa ihoärsytystä.

Nurme Cosmetics -shampoot sisältävät Sodium Coco-Sulfate (SCS) -sulfaattia, joka valmistetaan kookoksesta. Toisin kuin synteettinen sulfaatti, luonnollinen sulfaatti on turvallinen iholle eikä se ärsytä tai kuivaa sitä.

5. SILIKONIT

Silikonit ovat yleisiä lisäaineita shampoissa, hoitoaineissa ja kosteusvoiteissa. Tämä johtuu pääosin silikonin kostuttavista ominaisuuksista. Silikonia sisältävät tuotteet kuitenkin muodostavat kerroksen iholle ja hiuksiin, joka estää jäämien poistumista eikä salli ihon hengittää. Tuloksena voi olla herkkä ja kuiva iho ja hiukset. Silikonia sisältävien tuotteiden liiallinen käyttö voi johtaa silikoniyhdisteiden kertymiseen maksaan ja imusolmukkeisiin, mikä voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin. Pakkauksissa silikonin voi tunnistaa seuraavista nimistä: dimethicone, cyclomethicone, diphenylmethicone.

6. MINERAALIÖLJYT

mineraalõliMineraaliöljy on jäännöstuote hajuttomasta raakaöljystä, joka saadaan maaöljystä polttoaineen valmistuksessa. Mineraaliöljyistä saadut yhdisteet tukkivat ihohuokosia eivätkä salli ihon hengittää ja luonnollisesti karkottaa toksiineja. Mineraaliöljy kuivaa ihoa ja hidastaa ihon luonnollista D-vitamiinin tuotantoprosessia. Pitkäaikaisessa käytössä toksiinit kertyvät syvälle ihoon, mikä tekee ihosta elottoman ja aiheuttaa mustapäitä ja finnejä. Kuivaa ja herkkää ihoa on käsiteltävä erityisen huolellisesti, eikä sitä koskaan tule hoitaa mineraaliöljyjä sisältävillä tuotteilla. Lisäksi mineraaliöljyt aiheuttavat ihon ikääntymistä, mikä tekee siitä kuivan ja helposti halkeilevan. Mineraaliöljyn voi tunnistaa ainesosaluettelosta seuraavilla nimillä: Mineral Oil, Petrolatum, Petroleum, Paraffin, Paraffinum Liquidum, Petroleum Jelly.

7. ALKOHOLI

Alkoholit jaetaan eri tyyppeihin: lyhytketjuiset alkoholit, kuten etanoli, propanoli ja propyylialkoholi, jotka kuivattavat ihoa, aiheuttavat pigmentaatiota ja nopeuttavat ihon ikääntymistä, joten niitä tulisi välttää mahdollisimman paljon. Rasva-alkoholeilla on kuitenkin päinvastainen vaikutus ihoon – ne tekevät siitä kosteutetun ja pehmeän. Näitä alkoholeja ovat esimerkiksi etyylialkoholi ja behenyylialkoholi.

Nurme-käsihuuhteet sisältävät alkoholia, koska valitettavasti tämä ainesosa on välttämätön käsien puhdistamiseksi ilman saippuaa ja vettä. Olemme kuitenkin lisänneet käsihuuhteeseen kasviglyseriiniä ja B5-provitamiinia ihoystävällisyyden varmistamiseksi. Nämä ainesosat saavat kätesi tuntumaan pehmeiltä ja kosteutetuilta. Lisäksi olemme hajustaneet käsihuuhteet lumoavilla eteerisillä öljyillä. Kun alkoholi on haihtunut ja tehnyt tehtävänsä, upeat aromit pysyvät ilmassa ja jättävät upean tuoksun käsiisi.

8. EDTA 

EDTA:n tarkoitus on tehdä tuotteesta helppoa levittää. Se on kuitenkin terveydelle haitallinen ainesosa ja lääkärit ovat luokitelleet sen epämuodostumia aiheuttavaksi aineeksi. EDTA:ta käytetään kuitenkin edelleen joissakin kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa esimerkiksi nimellä dinatrium-EDTA.

9. FORMALDEHYDI

looduslik kosmeetikaFormaldehydi tai metanaali (E240) on tehokas antibakteerinen ja antifungaalinen ainesosa, joka on myös yksi vaarallisimmista aineista ihmisen terveydelle. Vaarallisuudestaan huolimatta formaldehydiä on kuitenkin kaikkialla, myös elintarviketeollisuudessa. Perinteisessä kosmetiikassa formaldehydiä käytetään kynsilakoissa, voiteissa ja shampoissa. Shampoissa se toimii säilytysaineena ja sillä on sileyttävä vaikutus. Valitettavasti se tutkitusti edistää myös syövän kehittymistä. Formaldehydi voi myös aiheuttaa allergioita, ihoärsytystä ja kosketusihottumaa, joten formaldehydiä tai metanaalia sisältäviin tuotteisiin tulee kiinnittää erityistä huomiota.

10. TRIKLOSAANI

Triklosaani on antibakteerinen yhdiste, jota käytetään vartalonhoitotuotteiden lisäksi myös kasvimyrkyissä. Triklosaania löytyy deodoranteista, hammastahnasta, nestesaippuoista ja suuvesistä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se on biokertyvä aine, mikä tarkoittaa, että se pysyy rasvakudoksessa eikä hajoa. Jatkuvassa käytössä triklosaani voi aiheuttaa mikrobiston epätasapainoa, liiallista ihon kuivumista ja edistää tulehduksia.Nurme looduskosmeetika

Nurme Cosmetics on sitoutunut tarjoamaan asiakkailleen luotettavaa luonnonkosmetiikkaa, kauneustuotteita ja ihonhoitotuotteita, joissa ei ole synteettisiä hajusteita, silikonia ja parabeeneja. Lue lisää Nurme Cosmeticsin arvoista TÄÄLTÄ. Jos tämä artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, jaa se myös ystävillesi.

×