Mikä on eteerinen öljy ja miten sitä käytetään?

Mikä on eteerinen öljy ja miten sitä käytetään?

Pitkät ja pimeät talvi-illat ovat saapuneet, ja nyt on paras aika kokeilla aromaterapiaa. Eteeriset öljyt ja kotiaromaterapia auttavat pitämään mielen positiivisena ja lievittämään talven aiheuttamia fyysisiä vaivoja. Useilla eteerisillä öljyillä on antibakteerisia ja antiviraalisia vaikutuksia, jotka auttavat lievittämään useita erilaisia terveysongelmia. Kotiaromaterapia sopii kaikille.

Mitä ovat eteeriset öljyt ja aromaterapia?

Aromaterapia on hellävarainen mutta tehokas tapa parantaa ja huolehtia sielusta, kehosta ja mielestä käyttämällä aromikasveista, puista ja yrteistä saatuja luonnollisia öljyjä. Eteerisiä öljyjä uutetaan kasvien eri osista – kukista, hedelmistä, lehdistä, marjoista, pihkasta, kävyistä, hiilestä, juurakoista ja juurista.

Nurme eeterlik õli

Koska eteeriset öljyt tuoksuvat makeilta, on helppo olettaa, että niiden arvo on vain aromissa. Tämä olettamus on väärä, koska nämä aineet ovat monimutkaisia ja niiden voima parantaa kehoamme. On tärkeää käyttää vain luonnollisia eteerisiä öljyjä, koska vain niillä on parantava vaikutus.

Eteerisiä öljyjä käytetään pääasiassa hierontaan, kylpyyn sekä suihkeena ja sisäänhengitettynä. Hieronta on tehokkain tapa käyttää eteerisiä öljyjä. Hieronnassa eteeriset öljyt sekoitetaan perusöljyyn (esim. avokadoöljy, manteliöljy, kookosöljy).

On useita tapoja suihkuttaa huoneita eteerisillä öljyillä – aromilamput, diffuusorit, ilmankostuttimet jne. Tuotevalikoimastamme löytyy useita erilaisia diffuusoreja, jotka soveltuvat käytettäväksi eteeristen öljyjen kanssa. Lisää vain muutama tippa haluamaasi eteeristä öljyä veteen ja diffuusori levittää seosta ilmaan. Kylmähöyrymenetelmä pienentää hajumolekyylejä, ja sisäänhengitettynä öljyjen vaikutukset ovat parhaimmillaan. Lisäksi diffuusorin käyttö on turvallista, koska yliannostuksen mahdollisuus on hyvin pieni. Ota huomioon, että laimentamattomat eteeriset öljyt tulisi käyttää vuoden sisällä pullon avaamisesta ja säilytettävä viileässä ja pimeässä paikassa.
Nurme difuuser

 

Mitä öljyjä valita eri tilanteissa?

Ahdistuneisuushäiriöt

Yllätyksiä ja ongelmia kohdattaessa on normaalia huolestua. Liiallisissa määrin siitä kuitenkin tulee ongelma, mikä johtaa epänormaaliin ahdistuneisuuteen ja fyysisiin sairauksiin, kuten päänsärkyyn, ruoansulatushäiriöihin, unettomuuteen ja lihasten väsymykseen. Ahdistuneisuuden lievittämiseksi käytä tuoksuilangian eteeristä öljyä, joka alentaa adrenaliinitasoja, rauhoittaa hermostoa ja lievittää vihaa, järkytystä, paniikkia ja pelkoa. Bergamotin, greipin ja patsulin eteerisillä öljyillä on samankaltaisia vaikutuksia ja niitä suositellaan ahdistuneisuuteen.

Stressi

Stressin ensimmäinen merkki on väsyneisyys. Kun emme anna kehomme levätä, se vaikuttaa henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, mikä johtaa ahdistuneisuuteen, masennukseen, sydämentykytyksiin ja paniikkikohtauksiin. Greipin eteerinen öljy on paras valinta stressin lievittämiseen, koska sillä on tasapainottava, mieltä kohottava ja virkistävä vaikutus. Laventeliöljyä suositellaan myös stressin lievittämiseen.

Nurme eeterlik õli

Unettomuus

Unettomuus vaikeuttaa nukahtamista ja usein vaikuttaa päivittäiseen rutiiniisi. Jos kärsit unettomuudesta, suosittelemme laventelin eteeristä öljyä. Suihkuta muutama tippa tyynylle, rentoudu lämpimässä kylvyssä tai käytä sitä hierontaan. Laventeli rauhoittaa ja virkistää hermostoa ja edistää unensaantia. Myös greipin eteerisellä öljyllä on rauhoittava vaikutus ja siksi sitä suositellaan nukahtamisen helpottamiseen.

Selluliitti

Selluliitti on seurausta veden ja jätteen kertymisestä, joka usein johtuu huonosta verenkierrosta, stressistä, tasapainottomasta ruokavaliosta, liiallisesta kahvin ja teen kulutuksesta ja niin edelleen. Greipin ja katajanmarjan eteeriset öljyt auttavat poistamaan selluliittia. Greippi on lymfaattinen stimulantti ja sen erinomainen nesteeneritysvaikutus auttaa poistamaan vettä ja toksiineja kehosta. Katajanmarjan eteerinen öljy tunnetaan sen detoksifoivasta vaikutuksesta, joka poistaa kehosta toksiineja, varsinkin kun kulutetaan liikaa alkoholia tai runsaita ruokia. Lisää öljyjä kylpyveteen tai käytä säännölliseen lymfaattiseen hierontaan.

Ruoansulatushäiriöt

Piparminttu lievittää ruoansulatuselimistön akuutteja sairauksia, kuten vatsakipuja, närästystä, ummetusta ja ripulia. Piparmintun eteerisellä öljyllä on hyödyllinen vaikutus vatsan, munuaisten ja suoliston toimintaan. Kanelin eteerinen öljy lievittää gastrointestinaalisia kouristuksia, turvotusta, ripulia ja pahoinvointia. Hiero näitä öljyjä hellästi vatsaan tai käytä rentouttavassa kylvyssä.

Iho-ongelmat

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää tehokkaasti ongelmaihon hoitoon. Eteeriset öljyt ovat antibakteerisia ja ne auttavat stimuloimaan verenkiertoa ja tasapainottamaan talineritystä. Ongelmaihon hoitamiseen on suositeltavaa käyttää basilikan tai sitruunaruohon eteerisiä öljyjä. Basilika on elvyttävä aine, joka stimuloi ihoa, puhdistaa tukkeutuneita ihohuokosia ja jättää ihon raikkaaksi. Sitruunaruoho on tehokas ihohuokosten avaamiseen ja rasvaisen ihon tasapainottamiseen. Katajanmarjan ja appelsiinin eteeriset öljyt ovat hyviä rasvaiselle iholle, sillä ne auttavat puhdistamaan ihoa ja lievittämään aknea. Kuivalle iholle suosittelemme patsulin eteeristä öljyä, joka edistää ihosolujen uudistumista. Voit käyttää edellä mainittuja eteerisiä öljyjä höyrynä ihon puhdistamiseen tai savinaamiona kerran viikossa.

Kylmät kädet ja jalat

Kylmät kädet ja jalat ovat hyvin yleinen ongelma talvella. Lämmittävän vaikutuksen tarjoavat eteeriset öljyt, kuten mausteneilikka, inkivääri, katajanmarja ja rosmariini, auttavat stimuloimaan verenkiertoa. Tehokkain tapa lämmittää kylmiä käsiä ja jalkoja on sekoittaa muutama tippa edellä mainittuja eteerisiä öljyjä voiteeseen ja hieroa niitä käsiin ja jalkoihin. Lämmittävän vaikutuksen tarjoavat voiteet tai öljyt lievittävät nivelkipuja ja arkuutta. Voit myös valmistaa lämpimän käsi- tai jalkakylvyn.

Nurme eeterlik õliHengityselinsairaudet

Eukalyptuksen, piparmintun, männyn ja teepuun eteeriset öljyt avaavat tukkoista tai vuotavaa nenää ja hengitysteitä tehokkaasti. Näillä eteerisillä öljyillä on antiviraalisia vaikutuksia ja siksi ne soveltuvat flunssan hoitoon. Vanhanaikainen höyryn sisäänhengittäminen on tehokkain tapa. Valitse tätä varten sopivat öljyt, lisää 1-2 tippaa eteeristä öljyä litraan kuumaa vettä ja hengitä kuumaa vesihöyryä (tämä tapa ei sovi astmaatikoille).

Vaihtoehtoisesti voit sekoittaa erittäin pienen määrän eteeristä öljyä esimerkiksi oliiviöljyyn tai päivittäin käyttämääsi vartaloöljyyn. Levitä seosta nenän alle, poskiluille tai nenänpäähän. Hiero hyvin hellästi pienin pyörivin liikkein. Jos sinulla on flunssa, voit levittää samaa seosta rintaan.

Jos perheenjäsen on saanut virustartunnan, hyvä vinkki on puhdistaa ilmaa katajanmarjan eteerisellä öljyllä. Lisää 10-12 tippaa katajanmarjan eteeristä öljyä aromilamppuun. Tämä auttaa pitämään viruksen loitolla muista perheenjäsenistä.

Immuunijärjestelmän vahvistaminen

Jos sairauksien torjunta ei ole ajankohtainen asia, kaikki sitrusöljyt (esim. greippi, mandariini, sitruuna, appelsiini, bergamotti) toimivat C-vitamiinina aromaterapian kautta. Sitruksiset tuoksut antavat positiivista energiaa ja ne sopivat sairauksista toipumiseen.
Nurme eeterlik õli

Paremmat harjoittelutulokset

Kun seuraavan kerran lähdet treenaamaan, lisää urheilukassiisi uusi must-have – nenäliina, johon on lisätty rosmariinin eteeristä öljyä. Aromaterapeutit väittävät, että rosmariinin elvyttävä tuoksu auttaa lievittämään väsymystä. Kamferinen aromi edistää kevyttä ja syvää sisäänhengitystä, jolloin enemmän happea virtaa elimistön läpi. Jos rosmariinin tuoksu ei kuitenkaan ole mieluinen, myös eukalyptus ja piparminttu tukevat fyysistä ja henkistä suorituskykyä.

Kipua vastaan

Useilla eteerisillä öljyillä on myös kipua lievittäviä vaikutuksia. Sitruunaruohoneteerinen öljy on tunnetusti paras luonnollinen kipulääke, anti-inflammatorinen aine ja lihasjännitysten lieventäjä. Sekoita sitruunaruohoöljyä minkä tahansa perusöljyn kanssa ja hiero seosta kipeälle alueelle. Lisäksi kansanlääketieteessä mausteneilikan eteeristä öljyä on käytetty hammassäryn ja salvian eteeristä öljyä vatsakivun lievittämiseen. Sekoita eteeristä öljyä perusöljyyn ja hiero vatsaa hierovin liikkein.

Kotituoksut

Kodin tuoksu on hyvin tärkeä – se voi olla luova, täydentää kodin väriä ja tyyliä sekä vaikuttaa siihen, millaisen vaikutelman vieraat saavat sinusta. Tietyn tuoksun valinta riippuu mieltymyksistä ja mielentilasta – esimerkiksi greippi kohentaa mielialaa ja lievittää masentuneisuutta, kun taas kesällä sitruunaruoho on hyvä hyönteiskarkotin ja eukalyptus auttaa lievittämään päänsärkyä. Suihkuta eteeristä öljyä mattoihin tai tekstiileihin tai lisää muutama tippa lattianpesuveteen tai pyykinpesuaineeseen. Upea eteerisen öljyn tuoksu ympäröi täten koko tilan.

Eteerisiä öljyjä on useita ja suosikin löytäminen voi viedä aikaa. Kannustamme kuitenkin kokeilemaan.

Kaikki Nurmen eteeriset öljyt ovat 100 % puhtaita, eivät sisällä parabeeneja, kiellettyjä säilöntäaineita, väriaineita tai UV-suodattimia. Tutustu Nurmen eteerisiin öljyihin TÄÄLTÄ! Mukavuuden vuoksi olemme lisänneet kauppaamme laajan valikoiman erilaisia aromidiffuusoreja.

×