Puhdistettu vai puhdistamaton sheavoi?

Anti-inflammatoristen ja hoitavien ominaisuuksiensa ansiosta sheavoita pidetään todellisena ihmetuotteena. Mutta kumpi on parempi, puhdistettu vai puhdistamaton sheavoi? Tässä artikkelissa selitämme niiden eroja ja mitä Nurme Cosmetics käyttää tuotteissaan.

Afrikkalainen aarre

sheavõiSheavoi on kuin afrikkalaista kultaa, mutta beigen värissä. Sitä saadaan vain sheapähkinöistä, jotka kasvavat Keski- ja Länsi-Afrikassa. Pähkinöistä saatujen tulojen ansiosta afrikkalaiset naiset ovat parantaneet itsensä ja perheensä elämänlaatua, ja he ovat poimineet pähkinöitä maasta satojen vuosien ajan. Samaan aikaan naiset käyttävät sheavoita suojelemaan kasvojaan Saharan autiomaan kuumilta tuulilta. Vaikka sheavoi mainitaan lähes kaikissa Afrikan historian ja lääketieteen asiakirjoissa, muualla maailmassa voita on käytetty vasta viime vuosikymmeninä.

Toisaalta afrikkalaista kauneustuotetta käytetään laajalti nykypäivän kauneusteollisuudessa sen monipuolisuuden ansiosta: sheavoi lievittää ihoärsytystä ja sillä on anti-inflammatorinen vaikutus, jonka vuoksi se sopii hyvin auringonpolttamiin. Sheavoin SPF on kolme, joten se on kevyempi aurinkovoide. Lisäksi sheavoi sisältää D- ja E-vitamiineja, jotka ovat salainen ase ryppyjä ja ikääntymisen merkkejä vastaan.

Sheavoita on saatavilla sekä puhdistamattomassa että puhdistetussa muodossa. Ensimmäisessä tapauksessa sheavoi valmistetaan perinteisesti – kuivatut pähkinät kuoritaan ja niiden liha murskataan. Tuloksena saatu massa paahdetaan, joka tuottaa miellyttävän savuisen tuoksun. Pähkinälihaa keitetään vedessä, kunnes rasva nousee pinnalle. Tuloksena saatava massa siivilöidään ja annetaan jähmettyä. Tuloksena on kiinteä ja paakkuinen voide, joka on kellertävän beigen värinen. Sillä on voimakas pähkinäinen tuoksu.

Luonnonkosmetiikka ja kemiallinen käsittely eivät kulje käsi kädessä

rafineeritudToinen vaihtoehto on puhdistettu voi. Uskotaan, että tämä tarkoittaa sheavoin kemiallista käsittelyä, jonka aikana suurin osa hyödyllisistä ominaisuuksista menetetään. Nurme Cosmeticsin toimitusjohtajan Marit Tiitsin mukaan luonnonkosmetiikassa ei ole tätä vaaraa, koska muuten luonnontuotteissa ei olisi ECOCERT-merkkiä. Ensisijainen puhdistus tarkoittaa lian fyysistä poistamista siivilällä ja lihan käsittelyä. Luonnollisten tuotteiden osalta tämä EI millään tavalla tarkoita kemiallista valkaisua tai hajunpoistoa, mikä itse asiassa johtaa parantavien ominaisuuksien menetykseen. Vallitseva tuoksu ja lika voidaan poistaa kylmäpuristamalla, joka on uusi menetelmä aineiden käsittelyyn. Kylmäpuristetulla sheavoilla on neutraalimpi tuoksu käsittelyn jälkeen, mutta se kuitenkin säilyttää kaikki ravintoaineensa. Tässä tilanteessa sheapähkinät laitetaan painojen alle, joka auttaa erottamaan öljyn ja siivilöimään sheapähkinöitä. Tuloksena on puhtaampi tuote, joka ei sisällä kemiallisia tuotteita. Tämän menetelmän tuloksena voide on sileämpi ja väri on vaaleampi beige. On hyvä tietää, että jos sheavoi on täysin valkoista, se on luultavasti kemiallisesti valkaistun pähkinämassan tulos.

Herkkä iho tarvitsee puhtaan tuotteen

Puhdistamisen aikana menetetään vain pieni osa vitamiineista ja vaikuttavista aineista. ”Puhdistetun voin edut ovat suuremmat kuin näiden aineiden pieni menetys. Jos raaka-aineet ovat puhdistamattomia, myös tuotetta on pidettävä puhdistamattomana. Jos käytät voidetta palaneen, ärtyneen tai hilseilevän ihon hoitoon, älä riskeeraa terveyttäsi levittämällä puhdistamatonta sheavoita omalle tai lapsesi iholle”, selittää Tiits. Tässä tapauksessa tuote voi esimerkiksi sisältää pölyä, koska sheapähkinät korjataan Ghanassa, jossa lehdot sijaitsevat tienvarsilla. Kukaan meistä ei tiedä olosuhteita, joissa paikalliset kyläläiset poimivat pähkinöitä. ”Mutta emme tietenkään halua levittää sitä ärtyneelle tai rikkoutuneelle iholle. Siksi on tärkeää, että sheavoi on puhdistettua”, sanoo Tiits. ”Usein sanotaan, että puhdistamattomassa sheavoissa on enemmän vitamiineja ja etuja, mutta ei ole varmuutta siitä, onko puhdistamattoman tuotteen käytöllä seurauksia”. Lisäksi pähkinän tuoksun puute on puhdistetun sheavoin bonus. Siksi se soveltuu hyvin hajustamattomien ja vauvatuotteiden valmistamiseen.

Ärtynyttä ihoa on käsiteltävä varovasti

sheavõi

“Puhdistetusta sheavoista on poistettu lika ja voimakkaat hajut, mutta se on edelleen tehokas – se suojaa ja ravitsee ihoa”, Tiits selittää. Sheavoi sopii erittäin hyvin vaippaihottuman hoitoon, koska se muodostaa suojaavan kerroksen iholle, joka ehkäisee liiallisen kosteuden imeytymistä ihoon. Lisäksi voin sisältämät vitamiinit auttavat rauhoittamaan punoitusta. ”Ärtynyttä ihoa on käsiteltävä varoen, jotta ärsytys ei pahene entisestään”, sanoo Tiits. Saatat ajatella: ”mitä tämä pieni hiekan, pölyn tai lian määrä muka vaikuttaa”, mutta voit kysyä itseltäsi, oletko valmis ruokkimaan lapsellesi pesemättömiä porkkanoita. ”Porkkanat pestään, jotta lapsi ei kärsi ruoansulatus- tai terveysongelmista jälkeenpäin”, selittää Tiits.
Nurmen toiminnan aikana on sattunut myös niin, että puhdistamatonta kookosrasvaa tilattaessa öljyyn sulaneet ulkomaalaiset kärpäset tulivat mukana. “Nämä ovat fyysisiä osia, jotka yleensä seulotaan pois. Tällä tavoin kaikki muutoin tuotantolinjalle pääsevät hyönteiset, perhoset ja ruohonpalaset saadaan poistettua“, sanoo Tiits. Tässä tapauksessa tietysti puhdistamme tuotteet itse puhtauden takaamiseksi.

Nurme on päättänyt käyttää tuotteissaan puhdistettua sheavoita, koska se takaa puhtaamman aromin. “Jos haluat antaa tuotteelle esimerkiksi mandariinin tuoksun, puhdistamattoman sheavoin käyttö tekisi siitä epämääräisen mandariinia muistuttamattoman yhdistelmän, josta kukaan ei pidä ja jota on ärsyttävä käyttää“, selittää Tiits. Puhdistetun sheavoin hajuttomuus sopii kuitenkin myös hajuherkille ihmisille.

Tietysti myös Nurmen asiakkaiden keskuudessa on sheavoin ystäviä. Evelyn on jakanut kokemuksensa:

Kun synnytin ensimmäisen lapseni, iholleni alkoi muodostua karheita alueita ja käsiin pieniä rakkuloita, jotka kutisivat järkyttävän paljon. Siihen aikaan käytin kaikkia yleisiä kulutustuotteita, eikä minulla ollut aavistustakaan puhtaasta luonnonkosmetiikasta. Kun kuulin, että olen allerginen hajustetuille kosmetiikkatuotteille, jouduin vaihtamaan kaikki kotona olevat kosmetiikkatuotteet uusiin. Kokeilin apteekin kosmetiikkaa, mutta mikään ei auttanut – allergia vaivasi edelleen ja ainoa apu oli allergologin määräämä voimakas hormonivoide. Valitettavasti sivuvaikutuksena allergia hälveni, mutta ihoni alkoi halkeilla kivuliaasti, mikä vaati voimakasta kosteutusta.
nurme sheavõi

Jossakin vaiheessa kokeilin Nurmen sheavoita ystäväni luona. Jos muistan oikein, hän käytti sitä hiusmaskina. Vaikka käteni tuntuivat pehmeiltä, en ostanut sitä heti. En tiedä miksi, mutta todennäköisesti en uskonut, että tämä upea kosteuttava voi voisi auttaa. Vuotta tai kahta myöhemmin löysin Nurmen sheavoin kaupasta ja ostin sen lopulta. Tähän mennessä olen käyttänyt sheavoita jo monta vuotta, enkä enää selviydy ilman sitä – kirjaimellisesti. Oli aika, jolloin sitä ei löytynyt kaupoista ja päässäni pyöri useita ideoita siitä, miten kertoisin Nurmelle, ettette saa ottaa tätä tuotetta kauppojen hyllyiltä, koska elämäni päättyisi siihen. Myös miehesi ja lapseni käyttävät Nurmen sheavoita ja olen saanut myös ystäväni tutustumaan siihen.

Itse asiassa allergiat opettivat, miten ihon kosteuttamiseen käyttämämme tuotteet ovat yhtä tärkeitä kuin mitä laitamme suuhumme. Nurmen sheavoin ansiosta hankkiuduin eroon allergioista, enkä ole käyttänyt voimakasta hormonivoidetta vuosiin.

×