Mitä veganismi ja vegaaninen kosmetiikka tarkoittaa?

On jälleen marraskuu, joka on tunnettu vegaanien kuukautena vuodesta 1994. 1. marraskuuta on myös maailman vegaanipäivä! Tämä kuukausi on omistettu veganismille, ja siksi puhumme lisää vegaanisesta elämäntyylistä, miten sitä voi soveltaa elämään ja miten Nurme liittyy veganismiin.

Mikä on veganismi?

vegan kosmeetikaVeganismi on elämänkatsomus ja elämäntyyli, jossa vältetään eläinten hyväksikäyttöä, epäreilua kohtelua ja tappamista ruokaa, kosmetiikkaa, vaatetusta ja muuta varten. Veganismin tavoitteena on edistää kasvivaihtoehtojen käyttöä eläinten hyvinvoinnin, ihmisterveyden ja ympäristön terveyden parantamiseksi.

Ruokavaliossa veganismi tarkoittaa, ettei henkilö käytä eläinperäisiä ruokia. Vegaanisessa ruokavaliossa ei käytetä lihaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita, hunajaa ja muita eläinperäisiä tuotteita. Lisäksi vegaanit välttävät eläimillä testattuja tai eläinperäisiä raaka-aineita sisältäviä kotitalouskemikaaleja ja kosmetiikkaa. Vegaanit eivät myöskään osta nahasta tai karvasta valmistettuja vaatteita tai kenkiä ja he yrittävät välttää silkkiä, villaa ja mehiläisvahaa.

On useita syitä ryhtyä vegaaniksi. Tämä alkaa usein myötätunnosta eläimiä kohtaan, josta tulee ajan myötä eettinen vakaumus. Tiedämme, miten resurssi-intensiivistä kotieläinten hoitaminen planeetallamme on, minkä lisäksi se on suuri huolenaihe ympäristölle ja ilmaston lämpenemiselle. Jotkut päättävät ryhtyä vegaaniksi, koska he haluavat välttää lihan ja maitotuotteiden liiallisesta käytöstä johtuvia sairauksia, kokea luomuruokien parantavia vaikutuksia, tuntea olonsa kevyemmäksi tai vain kokeilla jotain uutta.

Mihin vegaaninen kuukausi ja vegaaninen päivä keskittyy?

vegan kosmeetika1. marraskuuta on ollut vegaanien päivä vuodesta 1994, 50 vuotta sanan ”vegaani” ilmestymisen jälkeen. Ensimmäinen vegaaninen yhteiskunta perustettiin Isossa-Britanniassa vuonna 1944, ja se määritteli veganismin. Siitä alkoi sosiaalinen oikeudenmukaisuuden liike, jonka tavoitteena oli lopettaa eläinten hyväksikäyttö, epäoikeudenmukainen kohtelu sekä suojella niiden perusoikeuksia.

Vegaanisen kuukauden tavoitteena on edistää veganismia, levittää rauhanomaista maailmankatsomusta, lisätä tietoisuutta ja tiedottaa vegaanisen ruokavalion ja elämäntavan eduista ja välttämättömyyksistä, antaa tukea ja neuvoja veganismin aloittamiseen, jakaa vinkkejä ja herkullisia reseptejä sekä esitellä yrttivaihtoehtoja ja muita jännittäviä vegaanisia asioita. Marraskuu juhlii veganismia ja vegaaneja!

Jos haluat oppia lisää veganismista ja sen testaamista, tämä kuukausi on hyvä aika liittyä vegaanihaasteeseen.

Mitä on vegaaninen kosmetiikka?

vegan kosmeetikaVegaaninen kosmetiikka on kauneustuote, joka ei sisällä eläinperäisiä tai elävien tai teurastettujen eläimien sivutuotteista saatuja raaka-aineita. Vegaanista kosmetiikkaa valittaessa on varmistettava, ettei näitä tuotteita tai ainesosia ei ole testattu eläimillä. Tähän tarkoitukseen on luotu erillinen ”100 % eläinkokeeton” sertifikaatti.

On tärkeää tietää, ettei vegaaninen kosmetiikka aina tarkoita eläinkokeetonta tuotetta, koska jotkut valmistajat käyttävät tuotteissaan eläinperäisiä raaka-aineita, mutta eivät testaa niitä eläimillä. Sitä vastoin toiset kauneustuotteet eivät sisällä eläinten raaka-aineita ja ne ovat vegaanisia, mutta ne on testattu eläimillä.

90 % Nurmen tuotteista ovat vegaanisia ja tarjoamme laajan valikoiman saippuoita, shampoita, vartalovoiteita ja paljon muuta, jotka ovat 100 % kasviperäisiä ja eläinkokeettomia. Jotkut tuotteet kuitenkin sisältävät eläinperäisiä ainesosia – esimerkiksi Nurmen deodoranteissa ja huulivoiteissa on mehiläisvahaa ja kasvosaippuassamme on pieniä määriä vuohenmaitojauhetta, koska yhtä hyvän tuotteen tuottaminen ei olisi mahdollista ilman näitä raaka-aineita.

Yleisimpiä eläinperäisiä ainesosia ovat:

  • Mehiläisvaha (cera alba), hunaja (mel), kittivaha (bee glue), kuningatarhyytelö – saatu mehiläisistä.
  • Lanoliini (lanolin, wool wax), C10-30 kolesteroli/lanosteroliesterit – saadaan lampaiden talirauhasista.
  • Karmiini (carmine, CI 75470), sellakka (shellac, E 904, Gum Lac) – saadaan hyönteisistä.
  • Keratiini (keratin), hydrolisoitu keratiini, kollageeni, elastiini, biotiini – pääasiassa eläinperäisiä proteiineja ja vitamiineja.
  • Silkin aminohapot, serisiini (silk glue), hydrolisoitu silkkiproteiini, silkkijauhe (Serica powder) – saadaan silkkitoukista.
  • Helmi, hydrolisoitu helmi, helmijauhe, hydrolisoitu konchioliiniproteiini – saadaan ostereista.
  • Etanan musiini – saadaan etanoista.
  • Laktoferriini, laktoosi, hydrolisoitu maitoproteiini – maitotuotteet.
  • Skvaleeni, guaniini (CI 75170), glukosamiini, kondroitiini – saadaan kaloista ja muista merenelävistä.

Miten tunnistaa vegaaninen kosmetiikka ja mitä logoja seurata?

Kosmetiikkatuotteiden ainesosien luettelo, joilla on tietyt termit ja latinalaiset nimet, voivat hämmentää tavallista henkilöä ja vaikeuttaa ihonhoitotuotteiden valintaa. Vegaanisen kosmetiikan tunnistamiseksi on hyvä muistaa yllä mainitut eläinperäiset ainesosat. Tuotetta valittaessa kannattaa aina lukea ainesosaluettelo ja varmistaa, ettei niitä ole tuotteessa.

Onneksi on luotu useita sertifikaatteja ja logoja tekemään vegaanisen kosmetiikan maailmasta selkeämpää ja helpompaa. Vegaanisten kauneustuotteiden kohdalla tärkeintä on varmistaa, että tuotteessa on vegaaninen ja eläinkokeeton etiketti, mikä tarkoittaa, ettei tuote sisällä eläinperäisiä raaka-aineita eikä sitä ole testattu eläimillä.

Joitakin tunnetuimpia vegaanisia ja eläinkokeettomia logoja ovat:

vegan kosmeetika vegan kosmeetika vegan kosmeetika vegan kosmeetika

Pidä mielessä, että eri sertifikaattien hankkiminen on aina aikaavievä ja kallis prosessi, eivätkä pienet yritykset voi maksaa siitä. Lue siis aina myös ainesosaluettelo, koska tällä tavoin löydät hyvät luonnolliset ja vegaaniset tuotteet!

Ovatko vegaaniset kauneustuotteet parempia iholle?

vegan kosmeetika

Suosimalla vegaanista kosmetiikkaa teet eettisen valinnan ja vähennät eläinten hyväksikäyttöä kauneustuotteiden valmistamiseen, mutta on aina tärkeää tietää, ettei vegaaninen kosmetiikka aina ole parempi iholle. Valitettavasti vegaaninen logo ei automaattisesti tarkoita, että ihonhoitotuote on laadukkaampi, tehokkaampi tai luonnollisempi.

Vegaanista etikettiä käytetään aina kosmetiikan markkinoinnissa, koska se on tällä hetkellä trendaavaa, se on tärkeää ihmisille ja se saa heidät ostamaan niitä lisää. Kosmetiikkaa ostaessa voit aina tutkia itse, kysyä ystäviltä neuvoa, etsiä suosituksia netistä ja lukea ainesosaluettelon varmistaaksesi, että tuote on laadukas, tehokas ja luonnollinen.

Vegaaninen kosmetiikka = luonnollinen kosmetiikka?

Usein ajatellaan, että vegaaniset tuotteet ovat automaattisesti luonnollisia, mutta valitettavasti tämä ei aina päde. Vegaanisessa kosmetiikassa ei käytetä eläinperäisiä ainesosia, mutta synteettiset ja laboratoriossa keinotekoisesti tuotetut ainesosat, kuten synteettiset öljyt, säilöntäaineet sekä erilaiset väriaineet ja hajusteet, eivät ole kiellettyjä. Monet suuret kosmetiikkayritykset käyttävät synteettisiä ainesosia, joista osa on sattumalta vegaanisia, koska ne ovat usein edullisempia kuin luonnolliset ja yrttiset ainesosat.

Luonnollinen kosmetiikka = Nurme Cosmetics. Tällä tarkoitamme sitä, että ihoystävälliset tuotteet on valmistettu kokonaan tai pääosin kasviperäisistä raaka-aineista, mikä tekee niistä sopivampia ihmisille aiheuttamatta riippuvuutta tai allergisia reaktioita.

On tärkeää tietää, että kuten elintarvikealallakin, luonnollisia yhdisteitä käytetään säilöntäaineina kemikaalien sijaan.

vegan kosmeetikaLuonnollisten tuotteiden ainesosaluettelo ei sisällä synteettisiä aineita, kuten parabeeneja, mineraali- ja silikoniöljyjä tai hajusteita, väriaineita tai säilöntäaineita. Varmin tapa selvittää, miten luonnollinen tuote on, on tarkistaa ainesosat. Ainesosaluettelo perustuu siihen periaatteeseen, että luettelon alussa on ainesosat, joita tuotteessa on käytetty eniten ja luettelon lopussa on ainesosat, joita on vähiten.

Toivomme, että löysit jännittävää uutta tietoa tästä artikkelista, sait inspiraatiota veganismin aloittamiseen, ja että voit nyt navigoida vegaanisen kosmetiikan maailmaa paremmin. Valitse vegaaninen kosmetiikka tänään ja tilaa 100 % luonnollisia Nurmen ihonhoitotuotteita!

×