Ketkä ovat Nurmen brändin miehet?

Who are the men behind the Nurme brand?

Paljon on kerrottu äidin ja tyttären, Maritin ja Luulen, duosta, joka perusti Nurmen luonnonkosmetiikkayrityksen. Vähemmän kerrotaan kuitenkin Nurmen miehistä Märt Tiitsistä ja Jimmy Karpista. Marraskuu on miesten kuukausi, ja on aika tutustua heihin lähemmin.

Nurme looduskosmeetika
Märt ja Luule Tiits

Kuten Märtin sukunimestäkin voi päätellä, hän on Luulen aviomies ja Maritin isä. Märt on todistanut Nurmen syntyä ja kasvua sekä auttanut neuvoillaan ja voimallaan 12 toimintavuoden aikana. Hän sanoo, että perhe uskoi tyttärensä alusta asti ideana olleen luonnonkosmetiikka-liiketoiminnan menestymiseen, ja tulevaisuuden näkymät ovat aina olleet mukana. Siksi hänelle ei ole yllättävää, että Luulen ja Maritin vaivannäkö on tuottanut tuloksia – yritys, joka alkoi kotikeittiöstä, on kasvanut maailmanlaajuisesti tunnetuksi kosmetiikkabrändiksi, jonka tuotteita myydään yli 60 Viron myymälässä Virossa.

Mikä Märtin rooli on Nurmella?

Märt sanoo, että kaikki perheen naiset ohjasivat vaunua, ja hän vain asteli sen vieressä ja auttoi kaikin tavoin – tarvittaessa hän kaivaa farmin takapihalle lammen, tekee uusia työkaluja ja auttaa tuotannossa. ”Teen kaiken tarvittavan – tuotan, kuljetan ja rakennan. Aluksi tein tätä toisen työni ohella, mutta viimeisen viiden vuoden ajan yrityksen päivittäisen työmäärän kasvaessa olen työskennellyt Nurmella täysipäiväisesti,” sanoo Märt. Hän opiskeli autosähköasentajaksi Neuvostoaikana ja on aiemmin työskennellyt autolukkoseppänä, työpajan työnjohtajana, hautausmaan vartijana ja jopa heittänyt lantaa kolhoosissa. ”Siihen aikaan asunnon ostamiseksi oli tehtävä työtä. Luule ja minä työskentelimme molemmat kolhoosissa – emme koskaan ole karttaneet työntekoa. Olemme aina olleet yritteliäitä ja eläneet unelmamaailmassa, jossa unelmat toteutuvat,” sanoo Märt.

Nurme talu
Vanha maatilarakennus, josta Nurmen tuotantorakennus rakennettiin

Nurmen seitsemän ensimmäisen toimintavuoden aikana Märt auttoi rakentamaan neljää eri vuokratilaa, jotka sopivat tuotantoon, kunnes he löysivät Räbina-farmin Kosen maakunnassa. ”Luulen unelma oli, että Nurmella on oltava saippuafarmi, ja nykyään meillä on sellainen. Nurme-farmia ostettaessa se oli sokeaa rakkautta, mutta ensivaikutelma oli harhaanjohtava – kävikin ilmi, että rakennuksesta oli jäljellä vain kiviperustus ja kattopiirut. Kaikki muu oli rakennettava itse”, sanoo Märt. Perheen kokemus, taidot ja tekniikka ovat mahdollistaneet farmin viimeistelyn. ”Aina on jotain pientä tehtävää, mutta olemme onnellisia, että olemme tehneet jotain suurta. Pienenä yrittäjänä teemme jatkuvasti töitä – menestys vaatii kaikkien verta, hikeä ja kyyneleitä”, sanoo Märt.

Millaista puolison kanssa työskentely on?

Positiivista on, että koko perhe työskentelee yhdessä, ja Märt on siihen erittäin tyytyväinen sanoen, että he ovat Luulen kanssa kuin kaksi marjaa. ”Siksi meillä on kaikki kunnossa – meillä on moraalinen tuki: iltaisin puhumme päivästämme ja olemme aina tietoisia toistemme tekemisistä. Kun aika on tiukempaa, ymmärrämme toisiamme. Erillään työskentely voi vaikeuttaa toisten huolenaiheiden ymmärtämistä”, Märt selittää.

Vaikka Märt ja Luule työskentelevät samassa paikassa päivittäin, todellisuudessa he eivät tapaa toisiaan jatkuvasti. ”Luule juoksee talosta toiseen ja työskentelee omien tehtäviensä parissa. Itse käyn usein jakelemassa tuotteita. Olen jopa kuljettanut muutamia kuormia Suomeen talvella – jos kuriiripalvelu järjestää lämpimän kuljetuksen, se tulee niin kalliiksi, että itse toimittaminen on parempi ratkaisu”, Märt sanoo.

Märtin harrastukset

Nurme looduskosmeetika
Tiits-rallitiimi

Nurmella työskentelyn lisäksi Märtin päivittäiseen elämään liittyy moottorin ääntä ja öljyisiä käsiä, koska hänen harrastuksensa on ralli. Yhdessä kolmen lapsenlapsensa kanssa he rakentavat autoja ja ajavat rallia Viron ympäri. ”Aloitin motocrossharrastuksen 16-vuotiaana ja vuonna 1984 kiinnostuin moottoriurheilusta, moottorin äänestä ja teknisestä puolesta. Moottoriurheilu on erittäin lähellä sydäntäni”, Märt sanoo.

Märtilla on kolme lapsenlasta, joista vanhin täytti 18 viime talvena. “Hän ajaa jo nyt Viron nopeinta rallia. Rakensimme auton viime talvena. Se oli kalliimpi projekti kuin jos olisimme ostaneet auton, mutta tavoitteena oli opettaa pojat rakentamisen tavoille”, sanoo Märt. Jos hän opastaa ja tekee enemmän hitsaustyötä, kaikki kiristys, peseminen ja mutterien puhdistaminen jää pojille. ”Keskimmäinen lapsenlapsi aloittaa ajamaan kansanrallia, ja 5-vuotias kuopus vaatii jo autoa isoisältään”, hän kuvailee.

Poikien ohjeistamisen lisäksi Märt jatkaa rallia. ”Tarvastulla, Piirojalla ja Missosilla on kansanrallia ja gross-sarjaa, jossa ajamme samaa reittiä 3-4 kertaa. Pojat ajoivat minun autollani, mutta nyt asiat ovat päinvastoin. Ensin menevät pojat ja sitten vasta minä”, Märt sanoo. Jokaisen ajon jälkeen he menevät jälleen autotalliin, pesevät auton ja arvioivat, mitä on tehtävä. He kokoavat luettelon ja tilaavat varaosat. “Ohjeistan poikia autotallissa. Tavoitteenani on tarjota teknistä tietoa, organisointikykyä ja tietenkin ajotaitoa. Ajaminen on vain pieni osa tätä kaikkea, mutta kaiken kaikkiaan se on kuin kirsikka kakun päällä. Tietenkin he vain ajaisivat, jos se olisi mahdollista”, Märt sanoo.

Toinen mies Nurmen yrityksessä

Marit ja Jimmy
Marit ja Jimmy

Tänä päivänä Maritin mies Jimmy on yrityksen toimitusjohtaja, joka vastaa Nurmen arjen huolista ja iloista. ”Henkilökuntaan ja sopimuskumppaneihin liittyy päivittäisiä haasteita. Suurin aihe, josta vastaan tällä hetkellä, on digitalisointi, mikä tarkoittaa, että olemme digitalisoimassa kaikkia työprosesseja. Tämä tekee työstämme tehokkaampaa, vähentää töiden tuplasti tekemistä ja minimoi virheiden mahdollisuuksia”, Jimmy selittää.

Hänen mukaansa digitalisoinnin haastavin osa on sen kartoitus – sen ymmärtäminen, mitä kukin tekee. “Yrityksen alkuaikoina yhdellä henkilöllä oli seitsemän tehtävää, mutta yrityksen kasvaessa näiden roolien on oltava selkeämpiä ja tähän mennessä työntekijöiden päässä säilytetty tieto on kartoitettava”, Jimmy sanoo. Tämä tekee tuotannosta tehokkaampaa ja vähentää paperityötä, mikä myös vähentää paperijätteen määrää ja tekee Nurmesta vieläkin vihreämmän.

meeste kreemJimmy kertoo, että hän on viime vuosina vähitellen osallistunut enemmän Nurmen toimintaan. “Aloin päivittää Nurmen nettisivuja ja online-kauppaa. Tämä saatiin valmiiksi ennen ensimmäistä korona-aaltoa, mikä tuli hyvään aikaan, koska muuten täyslukituksen aikana tehokkaan online-kaupan tarjoaminen asiakkaille olisi ollut erittäin hankalaa”, sanoo Jimmy. Hän lisää, että Nurmen sivuille on tulossa yhä enemmän parannuksia. Tavoitteena on tehdä asiakkaan käyttäjäkokemuksesta entistä parempi. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Jimmy neuvoo teknistä puolta. Hänellä on tietämystä tietotekniikasta sekä vastaava tutkinto EBS:stä, joka on ainoa Viron kauppakorkeakoulu. Jimmy on sertifioitu IT-päällikkö, ja hän on aiemmin työskennellyt useilla hallituksen ja yksityisillä sektoreilla.

Tarvittaessa hän valmistaa shampoota ja lisää tuotteisiin etiketit

meeste kreemAsemastaan huolimatta Jimmy pakkaa myös tuotteita asiakkaille, jotta lähetykset valmistuvat ajallaan. ”Pakkasin paketteja viime vuonna ja myös tämä vuonna: joulu on jo tulossa ja lisätyövoimaa tarvitaan aina. Olen myös pullottanut shampoota ja lisännyt etikettejä tuotteisiin. On hienoa nähdä prosessia lähemmin – se auttaa minua keksimään ideoita työnkulun parantamiseksi edelleen”, Jimmy selittää.

Haluamme myös sanoa, että Jimmy on Nurmen miessarjan luomisen takana. ”Tuotteet valmistetaan vinkkiemme mukaan. Marit kysyi, millaisista tuoksuista miehet pitävät, ja itse olen aina pitänyt pippurin ja korianterin tuoksusta”, sanoo Jimmy. Ei tule yllätyksenä, että tämä sarja on myös hänen suosikkinsa Nurmen tuotteista, jota hän käyttää päivittäin.

Kun kysyimme Märtilta, mikä hänen suosikkinsa on, vastaus on aina saippua, sama se mikä niistä. ”Vaadin naisilta vain saippuaa, ja sitten olen onnellinen,” sanoo Märt.

 

×