Kaikki, mitä sinun täytyy tietää ravinnepuutoksista ja ravintolisistä

Kuten jotkut tarkkanäköiset terveysgurut ovat jo huomanneet, kevään tullessa kotimaisten valmistajien terveyttä edistävät vitamiinit ja ravintolisät ovat ilmestyneet Nurmen tuotevalikoimaan. Ravintolisiin liittyy paljon hämmennystä, tietämättömyyttä ja väärinkäsityksiä, minkä vuoksi keskustelemme siitä tarkemmin ja käsittelemme tärkeitä aiheita, jotta voit navigoida vitamiinien maailmaa paremmin. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiisi vitamiinien ja ravintolisien eroista, mistä vitamiineista ihmisillä on yleensä puutos, milloin on paras aika ottaa ravintolisiä ja miten valita sinulle sopiva.

Ensinnäkin suosittelemme keittämään kupillisen vihreää teetä vahvistaaksesi elimistöäsi kevätväsymystä vastaan ja tukeaksesi sitä luonnollisilla antioksidanteilla. Lue sitten lisää siitä, mitä voit tehdä kehosi hyväksi!

Mitä ovat vitamiinit ja ravintolisät?

vitamiinid

Vitamiinit ovat korvaamattomia hivenaineita, joita elimistömme ei pysty tuottamaan itse, tai ei ainakaan riittävissä määrin, mutta joita se tarvitsee pieniä määriä päivittäin hyvän aineenvaihdunnan takaamiseksi. Ne ovat tärkeitä toimijoita miljoonien biologisten prosessien toiminnassa, kasvussa ja kehityksessä, jotka puolestaan huolehtivat elimistömme normaalista toiminnasta ja auttavat sitä ehkäisemään useita sairauksia ja tauteja.

Tärkein vitamiinien lähde on terveellinen, monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio. Se tarjoaa elimistölle tarvittavat ravintoaineet – proteiinit, rasvat, mineraalit ja kuidut, vitamiinit, aminohapot, entsyymit jne. Joskus elimistö ei kuitenkaan saa tarvittavia ravintoaineita ruoasta joko huonon ruokavalion, kroonisen sairauden, lääkityksen tai muiden syiden vuoksi, mikä taas johtaa terveysongelmiin. Näinä hetkinä ravintoaineet voivat auttaa.

Ravintolisä on tuote tabletin, nesteen, suihkeen tai jauheen muodossa, joka sisältää tiettyjä ravintoaineita, jotka on uutettu ruoasta tai tuotettu synteettisesti. Ravintolisien avulla voimme tukea kehon toimintoja tehokkaasti ja nopeasti. Vitamiinit, mineraalit, entsyymit ja kaikki muut ruoasta löytyvät ravintoaineet ovat saatavilla ravintolisien muodossa, mutta on hyvä tietää, etteivät ne korvaa terveellistä ruokavaliota.

Mistä tiedän, että minulla on tietyn vitamiinin puute?

Jossain määrin voimme saada yleiskatsauksen omasta terveydentilastamme analysoimalla ja tutkimalla sitä itsenäisesti, mutta tarkimman vastauksen saat vain verikokeilla. Voit kysyä itseltäsi, kärsiikö kehosi väsymyksestä, lihaskrampeista usein tai ehkä näkösi on huonontunut pimeällä?

vitamiinid ja väsimus

Tässä on pääoireet joillekin ravintolisien puutteille:

  • Väsymys – väsymys on hyvin laaja oire ja siihen voi olla monia syitä. Väsymys voi johtua esimerkiksi unen puutteesta, stressistä, mielenterveysongelmista, rasittavasta liikunnasta tai raudan, kalsiumin, D- tai B12-vitamiinin puutteesta. Raudanpuute ilmenee myös kalpeana ihona, hiustenlähtönä ja huonona verenkiertona, mikä ilmenee kylmistä varpaista ja sormista.
  • Yösokeus – näköongelmat liittyvät usein A-vitamiinin puutteeseen. Tässä tapauksessa voit saada tukea ruoista, jotka sisältävät beetakaroteenia, kuten porkkanat, paprikat, parsakaali ja mustikat. Mustikkauute on paras luonnollinen apu normaaliin näköön ja vakauttamaan silmien kollageenimuodostumista antioksidanttivaikutuksen ansiosta.
  • Lihaskrampit – äkilliset krampit jaloissa tai muissa kehon osissa öisin ilmaisee magnesiumin tai kalsiumin puutteesta. Riittävä magnesiumin saanti kehossa auttaa lievittämään kramppeja ja rentouttamaan lihaksia, mikä parantaa unenlaatua ja helpottaa nukahtamista.
  • Valkoinen kieli – koko kieli on vaaleanpunainen, mutta valkoinen kerros kielen päällä on usein huolenaihe. Tämä voi viitata hermostoa säätelevän B-vitamiinin puutteeseen. Tämän tärkeän vitamiinin puute voi lopulta johtaa anemiaan tai masennukseen.
  • Suun haavaumat ja verta vuotavat ikenet – nämä huolenaiheet ilmaisevat B-vitamiinin tai raudan sekä C-vitamiinin puutteesta.
  • Suomalaisessa ilmastossa asuminen – jo Suomessa asuminen on perusta D-vitamiinin puutteelle… Sitä on siis hyvä ottaa ravintolisänä pimeämpinä aikoina syksystä kevääseen. Kesällä 20 minuuttia auringossa riittää täydentämään D-vitamiinivarastoja.

Mitkä ovat yleisimpiä ravintolisien puutteita?

Raudan, kalsiumin ja D-vitamiinin puute ovat yleisimpiä ihmisissä. Lasten keskuudessa yleisimpiä puutoksia ovat rauta, kalsium ja D-vitamiini sekä sinkki ja kalium.

toidulisandid

HUOM! On hyvä tietää, että itsediagnoosi ei aina ole viisain tapa, sillä kehon vitamiinien ja kivennäisaineiden puutos selviää vain verikokeilla. Ennen kuin lisäät ravintolisiä ruokavalioosi, suosittelemme käymään verikokeissa saadaksesi yleiskuvan elimistön kunnosta ja määrittämään sitten lääkärisi kanssa huolenaiheet ja miten voit tukea elimistöäsi ravintolisillä.

Enemmän ei aina ole parempi. Liian vähän A-vitamiinia aiheuttaa silmäongelmia, kun taas liiallinen määrä aiheuttaa hiustenlähtöä, huimausta ja päänsärkyjä, ja vakavissa tapauksissa jopa koomaa tai kuolemaa. Liian vähäinen D-vitamiini voi aiheuttaa osteoporoosia, lihasheikkoutta ja sydänsairauksia, mutta liiallinen D-vitamiini voi johtaa liialliseen kalsiumiin veressä sekä munuaisongelmiin. Tasapaino on tärkeää.

Milloin vitamiinin puute voi ilmaantua ja milloin on hyvä käyttää ravintolisiä?

Vitamiinin puutetta ilmenee, kun elimistö ei saa tiettyä vitamiinia, jota se tarvitsee toimiakseen kunnolla pitkään aikaan. Yleisesti ravinnepuutokset voivat kehittyä kuukausien tai jopa vuosien aikana ja useimmissa tapauksissa ravintolisien avulla voit hankkiutua eroon ongelmasta 6 viikosta kolmeen kuukauteen. 

Ravinteiden puutostiloja esiintyy myös useammin vuodenaikojen muuttuessa, varsinkin pitkän ja ankaran talven jälkeen, kun elimistön vitamiinivarastot ovat tyhjillään. Tähän aikaan nuhat ovat myös suurempi ongelma, koska ihmiskeho on alttiimpi heikomman immuunijärjestelmän vuoksi. Tässä tapauksessa tukea löytyy esimerkiksi liposomaalisesta C-vitamiinista ja sinkistä. Sairauden jälkeen immuunijärjestelmää voidaan vahvistaa Korilanen vahvalla immuniteettiuutteella. 

“Kevätväsymys”, joka ilmenee pitkänä väsymyksen ajanjaksona aikaisin keväällä, voi aiheuttaa huolenaiheita. Tätä seuraa yleinen uneliaisuus ja suuri unentarve, joka johtuu kuukausia kestäneestä talvesta ja pimeistä ajoista, vitamiinivajeesta ja liian vähäisestä liikunnasta. Kevätväsymykseen vaikuttaa myös D-vitamiinin puute, joka on yleistä pimeämmissä ilmastoissa, mikä ei vaikuta eteläisemmissä maissa asuviin maihin, joissa on aurinkoista koko vuoden ajan.

Lisäksi ravintolisien puutetta ilmenee helpommin ihmisillä, joilla on ongelmia ravinnon, ylipainon tai kroonisten sairauksien kanssa. Ylipainoisten ihmisten ruokavalio ei usein sisällä tarpeeksi rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja A- ja B-ryhmän vitamiineja. Toisaalta kroonisista sairauksista kärsivillä ihmisillä on vaikeuksia absorboida ravintoaineita, koska sairaus tai lääkitys ehkäisee soluja tekemästä työtään. Siksi nämä ihmiset tarvitsevat erityisesti ravintolisien tukea.

Kotimaiset Nurmen valikoiman ravintolisät

NorVita

norvita vitamiinid

NorVitan suihkutettavat vitamiinit on valmistettu Virossa innovatiivisella tekniikalla ja ovat suosittuja tehokkuutensa ja käyttömukavuutensa vuoksi. Suusuihkemenetelmässä hivenaineet pääsevät verenkiertoon suun limakalvon kautta eivätkä ole riippuvaisia ruoansulatusjärjestelmän toiminnosta imeytyäkseen. Tutkimus on näyttänyt, että tästä syystä suihkutettavien vitamiinien imeytyminen on jopa 2,6 kertaa tehokkaampaa kuin tabletit.

Korilane

korilane vitamiinid

Korilane on innovatiivinen virolainen yritys, joka valmistaa ravintolisiä puhtaista raaka-aineista, jotka tukevat ja ylläpitävät hyvää terveyttä. Korilane aloitti toimintansa vuonna 2016, jonka aikana se on perustanut omia orgaanisia peltoja ja tuotantotukikohdan Saaremaalla. Se luottaa kasvien ainutlaatuisiin parantaviin ominaisuuksiin ja tekee yhteistyötä bioteknikkojen kanssa kehittääkseen ainutlaatuisia reseptejä, joissa käytetään alkoholittomia kasviuutteita.

ICONFIT

iconfit toidulisandid

Vuonna 2013 virolaiseksi perheyritykseksi perustettu ICONFIT on kasvanut Baltian suurimmaksi urheilu- ja terveysruokavalmistajaksi. ICONFIT-tuotteissa käytetään vain laadukkaita raaka-aineita luotettavilta valmistajilta, joilla on kontrolloitu tausta. Yrityksen missiona on muuttaa maailmaa niin, että terveellinen ruokavalio on kaikkien sitä tarvitsevien saatavilla.

 

Kaikki Nurmen valikoiman ravintolisät ja vitamiinit löydät täältä!

 

-20%
10.32
-20%
15.92
-20%
14.32
-20%
×