Luonnollinen, orgaaninen, vegaaninen – mikä niiden ero on?

Luonnollinen, orgaaninen, vegaaninen - mikä niiden ero on?

Kun luet kauneustuotteen etikettejä, pääsi saattaa mennä pyörälle. Kyseessä voi olla vegaaninen maskara, orgaaninen kasvovoide tai luonnollinen shampoo. Näyttää siltä, että samaa termiä käytetään usealla eri tavalla, mutta todellisuudessa ne ovat hyvin erilaisia. Ihonhoitotuotteiden valitsemisen helpottamiseksi selitämme, mitä termit luonnollinen, orgaaninen ja vegaaninen tarkoittavat.

Mitä tarkoittaa luonnollinen?

looduslik kosmeetikaNurme ja luonnonkosmetiikka kulkevat käsi kädessä. Tarkoitamme tällä sitä, että ihoystävälliset tuotteet valmistetaan täysin tai suurelta osin kasviperäisistä raaka-aineista, joten ne sopivat paremmin ihmisille eivätkä aiheuta riippuvuutta tai allergisia reaktioita.

On tärkeää tietää, että luonnollisia yhdisteitä käytetään säilöntäaineina kemikaalien sijaan, joita käytetään usein myös elintarviketeollisuudessa. Luonnonkosmetiikassa sovelletaan periaatetta: mitä uskallat laittaa vartalollesi, sinun on myös uskallettava syödä. Tällä tavoin kemikaaleja ei varastoida elimistöön, koska 60 % kauneus- ja hygieniatuotteista imeytyy ihon läpi. Tällä tavalla keho voi myös elinaikanasi absorboida voiteiden ja ihonhoitotuotteiden sisältämät suuret määrät haitallisia ainesosia.

Luonnollisten tuotteiden ainesosat eivät sisällä synteettisiä aineita, kuten parabeeneja, mineraaleja, silikoniöljyjä, hajusteita, väriaineita tai säilöntäaineita. Luonnollisten tuotteiden tuoksun saavuttamiseen on käytetty vain luonnollisia eteerisiä öljyjä, jota myös Nurme noudattaa. Turvallisin tapa selvittää, miten luonnollinen tuote on, on tarkistaa ainesosaluettelo. Ainesosaluettelo perustuu periaatteeseen, että luettelon alussa on ainesosa, jolla on korkein pitoisuus tuotteessa ja lopussa ainesosa, jolla on pienin pitoisuus tuotteessa.

Mutta tiesitkö, että tuotetta voidaan silti kutsua luonnolliseksi, vaikka siinä olisi vain yksi prosentti luonnollisia ainesosia?! Tämä yksi prosentti ei luultavasti ole sitä, mitä odotat luonnonkosmetiikalta, koska loput 99 % tästä tuotteesta on kemiallista tai synteettistä. Sanaa ”luonnollinen” käytetään usein johtamaan kuluttajaa harhaan, eli toisin sanoen tuote viherpestään.

rohepesuMitä tarkoittaa viherpesu?

Viherpesu on markkinointitekniikka, jossa ympäristöystävälliset käytännöt esitellään yleisölle myönteisellä tavalla ja tuotteen tai palvelun todelliset ominaisuudet peitellään. Viherpesussa on yleistä käyttää esimerkiksi lehden muotoista symbolia tai luonnolliseen koostumukseen viittaavaa pakkausta. Esimerkiksi beigenvärisen kääreen tai luonnollisten sävyjen käyttö ei välttämättä tarkoita luonnonkosmetiikkaa. Siksi tuntemattomien brändien kohdalla on tärkeää tarkistaa ainesosaluettelo. Etsi aina tuotteesta etiketti ”100 % luonnollinen”, koska näin varmistetaan, ettei sitä ole viherpesty ja että tuotemerkki on luotettava. Siksi Nurme painottaa jatkuvasti, että tuotteemme ovat 100 % luonnollisia!

Mikä on ECOCERT?

ecocertVoit myös kuulla Nurmen puhuvan ECOCERT-merkinnästä raaka-aineita valittaessa. ECOCERT on symboli, joka takaa, että tuote on luonnostaan puhdas luonnonkosmetiikka ja raaka-aine. ECOCERT on maailman suurin organisaatio, joka myöntää sertifikaatteja luonnontuotteille. ECOCERT-sertifikaatti, joka takaa puhtauden ja laadun, on tiukin ja arvostetuin standardi luonnonkosmetiikan valmistajien keskuudessa. Se määrittää luonnollisia ainesosia sisältävien tuotteiden vaatimukset ja kasviperäisten raaka-aineiden laadun. Vaikka Nurmen tuotteissa ei vielä ole ECOCERT-merkintää, takaamme silti, että tuotteissamme käytetään ihmisille ja ympäristölle turvallisia Ecocertin hyväksymiä raaka-aineita.

Mitä tarkoittaa orgaaninen luonnonkosmetiikka?

Orgaanisella aineella tarkoitetaan aineita, jotka sisältävät luonnosta uutettuja orgaanisia yhdisteitä. Mitä nämä orgaaniset yhdisteet tarkalleen ovat? Yleisesti ottaen vain hajoavia orgaanisia yhdisteitä pidetään orgaanisina.

orgaaniline kosmeetikaOrgaaninen kosmetiikkatuote sisältää enintään 95 % luonnollisia ainesosia. Viimeiset viisi prosenttia ovat tiukasti valvottuja eivätkä ne saa olla synteettisiä. Suurin osa ainesosista on peräisin hedelmistä ja vihanneksista sekä kasviperäisistä raaka-aineista, joista pieni osa on mineraaleja. Vaikka luonnontuotteet voivat joutua kosketuksiin kemikaalien kanssa, orgaaniset tuotteet eivät. Raaka-aineita kasvatetaan ilman toksiineja ja lannoitteita ja niitä hankitaan vain valvotuilta luomutiloilta ja viljelyalueilta tai sertifioiduilta korjuualueilta.

Orgaanisia tuotteita ovat esimerkiksi Nurmen mieto vauvasarja, käsisaippuat ja ylellinen sitruunaruohovartaloemulsio.

Mitä tarkoittaa vegaaninen?

veganVegaaniset kauneus- ja ihonhoitotuotteet on helppo tunnistaa – ne eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia. Vaikka voi olla helppo ajatella, että luonnollinen tai orgaaninen automaattisesti tarkoittaa vegaanista, niin ei ole.

90 % Nurmen tuotteista sopii vegaaneille. Jotkut tuotteet kuitenkin sisältävät eläinperäisiä ainesosia – esimerkiksi Nurmen deodoranteissa ja huulivoiteissa on pieni määrä mehiläisvahaa ja kasvosaippuamme sisältää pienen määrän vuohenmaitojauhetta.

Esimerkkejä yleisistä eläinperäisistä ainesosista ovat:

  • Mehiläisvaha (cera alba), hunaja (mel), kittivaha (bee glue), kuningatarhyytelö– saadaan mehiläisistä.
  • Lanolin (lanolin, wool wax), C10-30 kolesteroli/Lanosterol Esters – saadaan lampaiden talirauhasista.
  • Karmiini (carmine, CI 75470), sellakka (shellac, E 904, Gum Lac) – saadaan hyönteisistä.
  • Keratiini (keratin), hydrolysoitu keratiini, kollageeni, elastiini, biotiini – enimmäkseen eläinperäiset proteiinit ja vitamiinit.
  • Silkin aminohapot, serisiini (silk glue), hydrolysoitu silkkiproteiini, silkkijauhe (Serica powder) – saadaan silkkitoukista.
  • Helmi, hydrolysoitu helmi, silkkijauhe, hydrolysoitu conchiolin-proteiini – saadaan ostereista.
  • Etanamusiini – saadaan etanoista.
  • Laktoferriini, laktoosi, hydrolysoitu maitoproteiini – maitotuotteet.
  • Skvaleeni, guaniini (CI 75170), glukosamiini, kondroitiini – saadaan kaloista ja muista merenelävistä.

Nurmen kanssa voit olla varma, että kaikki tuotteet ovat 100 % luonnollisia ja että ne ovat hyväksi sinulle sekä luonnolle. Lue lisää Nurmesta ja arvoistamme TÄÄLTÄ.

×