Aromaterapia aloittelijoille – mitä eteerisiä öljyjä hankkia ensin?

Aromaterapia aloittelijoille - mitä eteerisiä öljyjä hankkia ensin?

Eteeristen öljyjen määrä ja niiden tarjoamat parantavat vaikutukset voivat aluksi olla hämmentäviä. Mutta aloittajana tarvitset vain viisi eteeristä öljyä useimpiin fyysisiin ja henkisiin ongelmiin. Nämä ovat piparminttu, eukalyptus, mandariini, appelsiini, laventeli ja sitruunaruoho.

Piparmintun eteerinen öljy: parantaa ruoansulatustoimintaa ja lievittää flunssaa

piparmündi eeterlik õliMonille ihmisille piparminttu on tuttu yrtti lapsuudesta, mutta myös sen parantavat ominaisuudet ovat hyvin monipuoliset. Tämän kasvin eteerisen öljyn miellyttävän raikas tuoksu viilentää vartalon ollessa kuuma ja lämmittää sen ollessa kylmä. Viilentävän vaikutuksensa ansiosta se tehokkaasti lievittää väsymystä, virkistää aisteja ja stimuloi mieltä. Lämmittävä vaikutus on kuitenkin erityisen hyödyllinen yskän ja flunssan hoidossa – se lievittää rään eritystä, alentaa kuumetta ja edistää parempaa hengitystä. Analgeettisen vaikutuksensa ansiosta se lievittää flunssan aiheuttamaa sierainten turvotusta ja päänsärkyjä..

Mielisairauksien ja flunssan lisäksi, piparminttu lievittää myös migreeniä. Se auttaa pahoinvoinnin ja gastrointestinaalisten sairauksien hoidossa: sillä on hyödyllinen vaikutus vatsan, munuaisten ja suoliston toimintaan. Antispastisen vaikutuksensa ansiosta se rentouttaa vatsan ja suoliston lihaksia, mikä tekee siitä todellisen aarteen eteeristen öljyjen kokoelmaan.

Miten tätä ihmelääkettä käytetään?

 1. Jos kärsit päänsärystä, lisää muutama tippa piparmintun eteeristä öljyä suoraan käsiin ja hiero sitä kaulaan. Hiero sormenpäillä kaulasta hiusrajaan asti muutaman minuutin ajan päivittäin. Jos kipu jatkuu, toista aamuin illoin. Rentoutuminen on taattua.
 2. Jos pääsi tuntuu raskaalta ja tunnet olosi väsyneeksi, nopein tapa virkistää mieltä on kuivana hengitettynä. Lisää muutama tippa eteeristä öljyä lautasliinaan, peitä nenä liinalla ja hengitä syvään. Tällä tavoin voit keskittyä hengittämiseen ja piparmintun virkistävä vaikutus tekee taikojaan. Toista useita kertoja peräkkäin. Tämä on myös hyvä tapa avata tukkoinen nenä, koska piparmintun eteerinen öljy avaa hengitystiet nopeasti sisäänhengitettynä.
 3. Kuumeen alentamiseksi lisää muutama tippa piparmintun eteeristä öljyä kulhoon lämmintä vettä ja sekoita huolellisesti. Kasta sitten puristepyyhe kulhoon, väännä ylimääräinen vesi pois ja aseta pyyhe otsalle. Toista, kunnes kuume alenee.
 4. Jos kärsit yskästä, hengitä piparmintun eteeristä öljyä vesihöyrynä. Lisää muutama tippa eteeristä öljyä kulhoon kuumaa vettä ja hengitä höyryä sisään. Jos haluat luoda pienen höyrysaunan, peitä pää pyyhkeellä, jotta lämmin höyry ei haihdu liian nopeasti. Voit myös lisätä öljyä rintakehään, joka auttaa lievittämään epämiellyttävää yskää.
 5. Jos ruoansulatusongelmat vaivaavat, voit lievittää niitä vatsahieronnalla. Hiero käsiä yhteen, lisää muutama tippa eteeristä öljyä sormiin ja hiero sormenpäillä myötäpäivään navan ympärillä. Toista muutaman minuutin ajan, kunnes vatsa tuntuu paremmalta ja aineenvaihdunta alkaa taas toimia.

Eukalyptuksen eteerinen öljy: korvaamaton parantaja kylmänä vuodenaikana

Eukalyptuslehdet voivat olla koalan suosikkiruokaa, mutta ikivihreän puun suosio ei rajoitu tähän. Vuosikymmeniä sitten aboriginaalit arvostivat maailman korkeimman lehtikuusen parantavaa vaikutusta. He käärivät eukalyptuslehtiä haavan ympärille tulehduksen estämiseksi ja parantumisen edistämiseksi. Eukalyptuksen ominaisuuksia käytetään myös estämään malarian leviämistä, koska eukalyptus vaatii paljon vettä. Eukalyptusmetsät poistivat rämeiset alueet, jotka ovat tunnetusti hyttysten suosimia alueita. Lisäksi pienet verenimijät eivät pidä eukalyptusöljyn hajusta, mikä tekee siitä ihanteellisen luonnollisen hyttyskarkotteen.

eukalüpti eeterlik õliEi pidä unohtaa öljyn kykyä hoitaa hengityselinsairauksia. Eukalyptusöljy lievittää yskää ja flunssaa, rauhoittaa ärtynyttä kurkkua ja hoitaa päänsärkyä tehokkaasti. Eukalyptusöljyllä hieronta voi lievittää nivelreumaa ja lihaskipua. Öljyä on arvostettu vuosisatojen ajan ja sillä on hyvä vaikutus mieleen – se antaa energiaa, poistaa väsyneisyyden tunnetta ja stimuloi väsynyttä mieltä.

Miten sitä käytetään?

 1. Jos kärsit hengityselinsairauksista, hiero muutama tippa eteeristä öljyä rintakehään tai lisää muutama tippa kuumalla vedellä täytettyyn kulhoon ja hengitä höyryä sisään. Tällä tavoin kehon punasolut alkavat liikkua nopeammin, mikä lisää kehon happipitoisuutta ja auttaa hengittämään paremmin.
 2. Jos tunnet olosi veltoksi ja väsyneeksi, lisää muutama tippa öljyä lautasliinaan, pidä sitä nenä edessä ja hengitä syvään. Mieliala ja keskittymiskyky paranee.
 3. Kesällä voit levittää öljyä hyönteistenpuremiin. Tämä vähentää kutinaa ja punoitusta.
 4. Tämä öljy auttaa myös lievittämään työn tai pakkoasennon aiheuttamia kipuja. Levitä muutama tippa sormenpäihin ja hiero kipeään kohtaan.

Mandariinin eteerinen öljy: hyvä apu unensaantiin ja hyvinvointiin

mandariini eeterlik õliKun ajattelet mandariinia, muistat varmasti imelän ja happaman sitruksen tuoksun jouluna. Ei siis ole yllättävää, että mandariinin kuoresta kylmäpuristettu eteerinen öljy on täydellinen vastalääke stressin ja jännityksen lievittämiseen. Lisäksi se kohottaa mielialaa ja kannustaa luovaa työtä.

Mandariinin eteeristä öljyä käytetään usein hajusteena odotushuoneissa ja julkisilla paikoilla, koska sitruksen tuoksu rauhoittaa ja saa ihmiset tuntemaan olonsa hyväksi. Lisäksi se edistää unta ja tutkimukset ovat osoittaneet, että mandariiniöljy on hyödyllinen ahdistukseen ja käyttäytymishäiriöihin.

Miten sitä voidaan käyttää olon parantamiseen?

 1. Jos haluat nukahtaa nopeammin ja saada parempaa unta, käytä aromilamppua tai diffuusoria makuuhuoneessa tai lisää muutama tippa eteeristä öljyä lautasliinalle ja aseta se tyynyn viereen. Lautasliinatemppu on varsin tehokas levottomille lapsille, jotka yhdistävät mandariinin tuoksun turvallisuuden tunteeseen. Se luo hyvän unirutiinin, jota lapsi voi odottaa innolla joka ilta..
 2. Mielialan parantamiseksi lisää 10 tippaa mandariinin eteeristä öljyä aromilamppuun tai diffuusoriin ja anna hyvän tuoksun tehdä taikojaan. Mandariinin tuoksulla on positiivinen vaikutus, eikä se jätä ketään kylmäksi. Jos et omista aromilamppua, hiero muutama tippa kämmeneen. Aseta kämmenet nenää vasten ja hengitä syvään. Älä kuitenkaan kosketa silmiä, koska eteerinen öljy voi ärsyttää silmiä.
 3. Ilman raikastamiseksi lisää suihkupulloon noin 20 tippaa mandariiniöljyä per 250 ml vettä. Suihkuta seosta ilmaan. Myös kissat pysyvät loitolla mandariinin eteerisellä öljyllä suihkutetuista paikoista eivätkä enää raavi huonekaluja!

Appelsiinin eteerinen öljy: hyväntuoksuinen stressin lievittäjä

eeterlikud õlidAppelsiinin eteerinen öljy on epäilemättä yksi suosituimmista öljyistä maailmassa sen hedelmäisen ja makean tuoksun ansiosta, jolla on myös miellyttävä ja mieltä kohottava vaikutus. Siksi se sopii hyvin käytettäväksi stressaavina aikoina.

Lisäksi appelsiiniöljy on hyvä lymfaattinen stimulantti, joka auttaa vähentämään myrkyllisiä jäänteitä ja nesteen kertymistä elimistöön. Kosmetiikassa eteeristä öljyä käytetään virkistävänä aineena, joka piristää ihoa ja poistaa toksiineja tukkeutuneista ihohuokosista.

Miten sitä käytetään?

 1. Lisää muutama tippa rentouttavaan kylpyyn. Se kohottaa mielialaa ja stimuloi verenkiertoa.
 2. Hyvän päivän varmistamiseksi lisää 10 tippaa diffuusoriin. Tämä takaa hyvän mielialan ja energian.
 3. Mustapäiden poistamiseksi lisää muutama tippa eteeristä öljyä höyryävään veteen ja pitele kasvoja kulhon yllä muutaman minuutin ajan. Toista, kunnes vesi lakkaa höyryämästä. Suosittelemme toimenpiteen toistamista muutaman kerran viikossa tulosten saavuttamiseksi. Ole kuitenkin varovainen kuuman höyryn kanssa palovammojen välttämiseksi!

Laventelin eteerinen öljy: monipuolinen sielun puhdistaja

Lavendli eeterlik õliTämä öljy on yksi monipuolisimmista eteerisistä öljyistä ja siksi laventelin eteerisen öljyn parantavat ominaisuudet ovat lähes loputtomat: se lievittää palovammoja, yskää, flunssaa, stressiä, haavaumia, aknea, astmaa, hyönteistenpuremia, reumaa, niveltulehduksia, päänsärkyä, migreeniä ja unettomuutta. Se puhdistaa ja rauhoittaa sielua, lievittää väsymystä ja auttaa saavuttamaan rauhallisemman asenteen elämään. Lisäksi se on korvaamaton lisä kaikille ihotyypeille, koska se edistää solujen uusiutumista ja tasapainottaa talineritystä.

Miten hyödyntää tätä ihmekasvia?

 1. Nimi ”laventeli” tulee latinalaisesta nimestä ”lavare”, mikä tarkoittaa pesemistä, koska roomalaiset käyttivät laventelin tuoksuista kylpyvettä peseytymiseen. Seuraa viisaiden edeltäjien esimerkkiä ja lisää seitsemän tippaa laventelin eteeristä öljyä kylpyveteen. Rentouttava kylpy parantaa mielialaa, mutta myös hoitaa tulehtuneita haavaumia, vammoja ja palovammoja – mukaan lukien auringonpolttamia. Siksi se on korvaamaton apu kesällä.
 2. Jos edessä on pitkä ja väsyttävä päivä, lisää eteeristä öljyä paidan kaulukseen tai hihaan. Näin voit haistaa rauhoittavan tuoksun koko päivän ja se auttaa rauhoittumaan stressaavina hetkinä.
 3. Laimentamatonta laventelin eteeristä öljyä voidaan käyttää suoraan pieneen kutisevaan haavaan.
 4. Jos kärsit unettomuudesta, lisää 3-5 tippaa diffuusoriin. Laventelin aromaattinen tuoksu auttaa nukahtamaan.

Sitruunaruohon eteerinen öljy: upean tuoksuinen mielialan kohottaja

Sitruunaruohon tuoksu on kirkas, sitruksinen ja täynnä positiivista energiaa. Se on sitruunan kaltainen, mutta tällä kasvilla ei ole mitään tekemistä sitruunan kanssa.

Sitruunaruohon eteerinen öljy tunnetaan parhaana luonnollisena kipulääkkeenä, anti-inflammatorisena aineena ja lihasjännityksen lieventäjänä. Lisäksi sitruunaruohon eteerinen öljy auttaa lievittämään masentuneisuutta. Tämän öljyn suosio näyttää kuitenkin johtuvan sen tuoksusta, joka on erittäin suosittu naisten kosmetiikassa.

Sidrunheina eeterlik õliMiten sitä käytetään?

 1. Ilman puhdistamiseen: lisää 4-6 tippaa eteeristä öljyä aromilamppuun. Sitruunaruoholla on ilmaa desinfioivia vaikutuksia ja se auttaa poistamaan pahoja hajuja. Tästä on hyötyä lemmikkieläinten omistajille. Sitruunaruohon tuoksuinen huone auttaa sinua tuntemaan olosi motivoituneeksi, lisäämään itseluottamusta ja ryhtymään toimiin.
 2. Sekoitettuna perusöljyyn: sekoita esimerkiksi jojoba- tai arganöljyyn ja hiero seosta kipeään kohtaan.
 3. Pyykin raikastamiseksi lisää 2-3 tippaa öljyä sideharsoon ja laita pesukoneeseen muun pyykin mukana. Jos käytät hajustamatonta pyykinpesuainetta, voit sekoittaa sen pesuaineeseen. Se on erinomainen luonnollinen vaihtoehto kemiallisille pesuaineille.
 4. Tämä eteerinen öljy saa myös kenkäsi tuoksumaan hyvältä. Lisää pumpulipalloon tai sanomalehteen muutama tippa laventelin eteerisestä öljyä ja jätä kenkään yön yli. Kengät ovat uudenveroiset aamulla.

 

×