Aromaterapeutti kertoo, miten eteeriset öljyt voivat tukea terveyttäsi

Kylmä sää ja pimeät illat ovat parasta aikaa kodin aromaterapialle sekä kehosta ja mielestä huolehtimiseen eteeristen öljyjen lumoavilla tuoksuilla. Viron aromaterapialiiton jäsen ja aromaterapeutti Marika Külm kertoo meille lisää eteerisistä öljyistä, niiden vaikutuksista ja aromaterapiasta.

AroomteraapiaMarika opiskeli biologiaa Tartun yliopistossa ennen aromaterapiaan erikoistumista. Vaikka hän ei ole ammatiltaan kasvitieteilijä, vaan mikrobiologi, hän on aina ollut kiinnostunut luonnosta, eläimistä ja kasveista ja varsinkin yrteistä. “Tutkin eri yrttien vaikutuksia, ja kerran halusin oppia lisää joltakin viisaammalta”, Marika muistelee. Näin Marika löysi tiensä Epp Allikin aromaterapiakouluun 20 vuotta sitten. ”Löysin yrtteihin keskittyvän kurssin ja mielenkiintoni alkoi kehittyä hiljalleen. Tutustuin alan ja eteeristen öljyjen asiantuntijoihin, suoritin peruskurssin ja huomasin, että tämä on minun juttuni”, sanoo Marika.

Eteeristen öljyjen vaikutuksilla on tieteellinen perusta Hän muistelee, että eteerisissä öljyissä tärkeintä on se, mistä ne koostuvat. “Eteeriset öljyt koostuvat tietenkin kemikaalisista yhdisteistä, ja olin yhä enemmän kiinnostuneempi niiden vaikuttavista aineista, miten ne toimivat ja tukevat elimistömme toimintaa”, sanoo Marika.

”Olemme tottuneet lääkkeeseen, joka on nieltävää, pistettävää tai hierottavaa. Sama pätee myös eteerisiin öljyihin”, Marika sanoo. Eteeristen öljyjen vaikutuksilla on täydellinen tieteellinen perusta. Vaikka 10 % erilaisista vaikuttavista aineista päätyy elimistöön ihon läpi, jopa 70 % pääsee elimistöön hengitysteitse. Eteeriset öljyt kelluvat ilmassa, ja sisäänhengitettynä ne siirtyvät keuhkoihin, joissa tapahtuu aktiivinen vaihto. Eteerisen öljyn vaikuttavat aineet siirtyvät sitten suoraan verenkiertoon ja sieltä koko elimistöön.

eeterlikud õlid”Emme mainosta eteeristen öljyjen kulutusta, koska siihen liittyy useita vaaroja. On pystyttävä diagnosoimaan, mitä hoidetaan ja annostuksen ja pitoisuuden on oltava tiedossa,” hän selittää. Lisäksi on tärkeää ymmärtää, miten eteerinen öljy vaikuttaa elimistöön – kuinka paljon ja miten se pääsee hoidettavalle alueelle, ja onko eteerisen öljyn määrä riittävä hoitoa varten. Ei välttämättä ole myöskään tietoa siitä, miten eteeriset öljyt muuttuvat aineenvaihduntaprosessin aikana, emmekä voi arvioida, ovatko nämä muunnetut metaboliset välituotteet myrkyllisiä tai vaurioittavatko ne munuaisia ja maksaa.

Miten eteerinen öljy siis toimii?

Eteeristen öljyjen kemikaaliset yhdisteet vaikuttavat keskushermostoon. Nenän yläosassa ovat hajureseptorit, joihin eteeristen öljyjen molekyylit vaikuttavat. Sieltä molekyylin tuottama impulssi kulkee hajukäämistä aivojen eri osiin (suuri lohko, limbinen järjestelmä), jossa signaali käsitellään. ”Pikkuaivoissa on eri ytimiä, joista yksi – hypotalamus – säätelee useita ihmiskehon prosesseja. Esimerkiksi se säätelee hajun havaitsemisen refleksiä sekä tunteellisia reaktioita eri hajuihin”, Marika selittää. Hypotalamus puolestaan on sidoksissa aivolisäkkeeseen. “Aivolisäke säätelee umpirauhasi, mikä tuottaa hormoneja, jotka vaikuttavat suoraan biokemiallisiin reaktioihin. Hajut siis vaikuttavat fyysiseen kehoomme suuressa määrin”, hän sanoo. Hajujen vaikutus vartaloon on hyvin nopeaa – täytyy vain hengittää sisään ja hajut alkavat vaikuttaa elimistön prosesseihin lähes heti.eeterlikud õlid

Miten käyttää eteerisiä öljyjä?

“Jos kärsit lihaskireydestä, yksi hyvä tapa lievittää sitä on hieroa eteerisellä öljyllä ja hierontaöljyllä. Nämä öljyt imeytyvät ihon läpi ja voivat olla tehokkaita säännöllisessä käytössä. Eteeriset öljyt voivat myös lievittää ahdistuneisuutta ja henkistä jännitystä, mutta Marika painottaa, että tämä ei välttämättä tarkoita, että stressi häviää poistamatta itse stressin lähdettä. ”Toisin sanoen on tärkeää levätä tai tehdä elämäntapamuutos. Tietenkään tämä ei aina ole mahdollista, jolloin aromaterapia auttaa selviytymään stressaavista tilanteista helpommin”, Marika sanoo.

Itse Marika tykkää käydä kylvyssä kotona jännityksen lievittämiseksi. ” Jos olet käynyt läpi vaikean tilanteen ja haluat nukkua rauhallisemmin, eteeristen öljyjen lisääminen kylpyveteen on hyvä idea”, hän ehdottaa. Kannattaa muistaa, ettei eteeristä öljyä saa pudottaa suoraan veteen. “Ennen kylpyveteen pulahtamista öljy on emulgoitava esimerkiksi hunajalla tai maidolla, joka sisältää rasvaa. Tämä auttaa eteeristä öljyä liukenemaan kylpyveteen”, Marika selittää. Tähän sopivia klassisia aromeja ovat sitrus, josta virolaiset pitävät erityisen paljon. “Greippi, mandariini, veriappelsiini, makea appelsiini: ne ovat turvallisia ja stimuloivia eivätkä ne väsytä. Ne lievittävät henkistä jännitystä ja samaan aikaan pää tuntuu selkeämmältä”, Marika sanoo. Jos kuitenkin kohtaat vaikeita tai stressaavia tilanteita, voit valita pelargonin, jasmiinin, santelipuun, petitgrainin tuoksun mieltymyksiesi mukaan. Varmista aina, että öljy sopii ihmiskäyttöön. Esimerkiksi lapsille, raskaana oleville naisille, vanhemmille ihmisille ja terveysongelmista kärsiville annostusta tulisi seurata ja käyttö tulee aloittaa pienissä määrissä.

difuuserTiedätkö, miten pitkään diffuusori voi olla päällä kerrallaan?

Kotona voit myös käyttää eteeristä öljyä diffuusorissa tai aromilampussa, joka säteilee eteeristä öljyä höyryn mukana. Samankaltainen vaihtoehto on tavallinen tuoksulamppu, jonka kulho täytetään vedellä ja siihen lisätään muutama tippa eteeristä öljyä. Lampun alle asetetaan palava kynttilä. “Niitä ei saa käyttää koko päivää, 30–60 minuuttia riittää. Päästä tämän jälkeen ilmaa huoneeseen. Muutoin öljyä on helppo annostella liikaa, jolloin päätä alkaa särkeä”, Marika ohjeistaa.

Ilmankostuttimeen lisättävä eteerisen öljyn määrä on myös otettava huomioon. “Annostelu riippuu huoneen koosta. Yleinen sääntö on 4 tippaa per 10 m2, 8 tippaa per 20–30 m2. Jotkut eteeriset öljyt, kuten tuoksuilangia, ovat erittäin voimakkaita, joten yksikin tippa voi riittää. Samaan aikaan voit lisää sitrusta muutaman tipan enemmän.” Marikan eteeristen öljyjen mieltymykset muuttuvat aika ajoin. “Tuoksuilangia on hyvä tuoksu, vaikka jotkut eivät siitä pidäkään. Suosikkejani ovat ehdottomasti sitrushedelmät, esimerkiksi veriappelsiini sekä pyhäbasilika, joka on hyvin stimuloiva. Suosikkejani ovat myös olleet vetiver, joka on pensasmaisesta kasvista saatu öljy, joka rentouttaa ja rauhoittaa.

eeterlik õliJotta hänen lempituoksunsa olisivat aina tarvittaessa saatavilla, Marika kantaa mukanaan tuoksupuikkoa, eli toisin sanottuna henkilökohtaista hajustetta, joka on kätevä hyvinvoinnin parantamiseksi. “Lisään eteerisiä öljyjä pieneen roller-pulloon stimuloimaan ja tukemaan. Öljyä ei tarvitse olla useaa, vaan vain muutama riittää”, hän sanoo. Rullan lisäksi hajuveden valmistamiseksi tarvitaan hajusteeton perusöljy, esimerkiksi jalostamaton rypälesiemenöljy tai jojoba-öljy. Marika itse on mieltynyt kookosöljyyn. ”Kun aromien seos on valmis sekoitettavaksi, se voidaan levittää sykepisteisiin tai nenän alle, jotta hyvän tuoksun vaikuttavat aineet pääsevät verenkiertoon”, Marika sanoo.

Aromaterapia voi olla paljon muutakin kuin yksinkertaista nautintoaaroomteraapia

“Viime vuosina olen siirtynyt kliiniseen aromaterapiaan, mikä on harvinaista Virossa, mutta siinä eteeriset öljyt voivat auttaa terveysongelmista kärsiviä ihmisiä. Nykyään ei vielä voida sanoa, että kaikki hoidot onnistuisivat eteeristen öljyjen avulla, mutta niillä on hyvä lisä lääkkeisiin”, sanoo Marika. Tutkimustyötä tehdään, jotta tietty määrä antibiootteja voitaisiin korvata eteerisillä öljyillä. Lisäksi aromaterapiaa on käytetty lääketieteellisissä järjestelmissä Alankomaissa ja Isossa-Britanniassa. Emme puhu vaihtoehtoisesta lääketieteestä, vaan funktionaalisesta lääketieteestä, jossa eteerisiä öljyjä käytetään ruoansulatusongelmien ja kivun lievittämiseen tai haavojen hoitoon. ”Useissa paikoissa ei enää käytetä desinfiointiaineita, vaan eteerisiä öljyjä. Päänsäryn tai muun kivun lievittämiseksi aromaterapiaa yhdistetään kosketustekniikkaan. Tätä sovelletaan myös syöpää sairastaville potilaille, jotka eivät voi saada hierontaa”, Marika mainitsee. Jos kemoterapian vuoksi vartalo tuntuu kipeältä ja mieliala heittelee, erilaiset sisäänhengitystekniikat voivat parantaa hyvinvointia. Aromaterapiaa pidetään virallisesti vaihtoehtoisen lääketieteen haarana, vaikka eteerisiä öljyjä on laajalta tutkittu ja osa niiden vaikutuksista on todistettu. Aromaterapia on loistava tapa tehdä ihmisten elämistä energisempää ja rentouttavampaa.

Jos olet kiinnostunut aromaterapiasta, voit oppia lisää Kristel Krautmanin terveysakatemiassa, jossa Marika opettaa joitakin aineita. Voit myös kääntyä Tartun terveydenhuollon korkeakoulun puoleen, jossa voit suorittaa vähintäänkin peruskurssista. Voit myös opiskella ulkomailla, esimerkiksi osallistumalla e-kursseihin Aromahead-instituutissa tai Botanica 2022 -konferenssiin.

×